Půjčky na md, půjčky na mateřské dovolenéPůjčky pro ženy na md ihned

Důležité! Web vznikal v minulosti a ne všechny informace tedy musí být zcela aktuální. Doporučujeme si případně údaje ověřit i z jiných zdrojů. Děkujeme za pochopení.

Šetříme na potravinách a vaření

Potraviny a jídlo je položka, kterou při sestavování rozpočtu nemůžeme vyškrtnout jako nepotřebný výdaj. Můžeme se ale naučit, jak ušetřit jak na potravinách, tak i při vaření.

  • Nakupujte potraviny pokud možno v jednom obchodě či supermarketu. Zřiďte si slevovou klubovou kartičku. Pro vyhledávání letáků a akcí v různých řetězcích můžete využít portálů jako akcniceny.cz nebo kupi.cz.
  • Plánujte svoje nákupy. Ještě před nákupem namyslete týdenní menu, sepište si seznam chybějících ingrediencí a jím se řiďte. Vyhněte se takto nakupování zbytečných položek. Noste s sebou také vlastní nákupní tašku, nebudete si muset kupovat novou.
  • Kupujte potraviny, které zasytí a jsou zdravé, jednoduché na přípravu a relativně levné; například luštěniny, pohanku, kuskus, brambory. Na internetu naleznete obrovské množství receptů z těchto surovin.
  • Mnohé produkty, které jsou ještě kvalitní, ale blíží se jejich konec spotřeby, bývají levnější. Zkonzumujte takovéto potraviny co nejdříve.
  • Jestliže dáváte některé potraviny do mrazáku na později, rozmrazujte vždy jen takovou porci, kterou skutečně zkonzumujete.
  • Stravujte se co nejméně v restauracích, kde platíte i na zaměstnance podniku, a co nejvíce si vařte doma. Kromě ušetřených peněz budete mít přehled o tom, co skutečně jíte. Vařte si například takové obědy, které si lehce můžete vzít s sebou do práce nebo jako svačinu do školy.
  • Ušetřete za nákupy nepotřebných slazených nápojů. Obyčejná voda Vás vyjde mnohem levněji a kromě toho je zdravější. Pokud Vám čistá voda nechutná, vhoďte si do skleničky plátek citronu nebo pomeranče a mátu nebo meduňku.
  • Maso nakupujte raději u řezníka, bývá levnější a ušetříte za zbytečné plastové obaly.

A jak ušetříme při vaření?

  • Používejte takovou velikost vařiče, která odpovídá velikosti zvoleného hrnce.
  • Používejte pokličky a myslete na to, že mnohdy stačí pouze slabší plamen pro to, aby tekutina v hrnci vřela.
  • Vařte více porcí najednou, ušetříte tím čas i peníze za energie. Krátkodobě pak můžete pokrm skladovat v lednici, na delší dobu (ale nepřežeňte to, několik měsíců skladovaná zmražená porce po rozmražení není určitě nic příjemného) i v mrazáku.